Spiegelzicht

26/03/2020

NL//

Trots en balans. Dat is de inspiratie van dit werk. Trots in de meest positieve zin.

Geen ijdelheid, noch arrogantie, maar pure, warme eigenliefde en zelfzekerheid.

Als beginnend jobstudent heb ik een vakantiejob gehad die inhield alleen in een donkere en lege Sint-Waldetrudiskerk te Herentals, op een stelling mijn plichten te vervullen betreffende altaarschoonmaak en restauratie in de hoogte.

Toen ik begon te werken, was het concept van repetitief afzien me compleet vreemd.

Ik geloof werkelijk niet dat ons schoolsysteem ons in de verste verte vandaag voorbereidt op de ruïnerende, mechanische monotonie die van kinderen gevraagd wordt om 'volwassen te worden'...

Het was de eerste dag waarop ik dacht dat de wereld me vergeten was. Als je te lang alleen werkt, kruipen de demonen in je gedachten, zelfs als je letterlijk engeltjes aan het schoonmaken bent.

Het was vakantiewerk op een snikhete zomer.

Ik kwam na een lange dag handarbeid vanuit mijn frisse, donkere, spirituele haven, in de volle, hete zon.

Er was iets verder een volkskermis georganiseerd met kinderen, auto's, terrasjes, consumptie, fel licht en een enorm contrast van levensstijl en omringende realiteit.

Ik kwam thuis en vertelde mijn vader, dat ik niet had afgezien, noch had genoten had van mijn tijd in de kerk.

Dat de kermis me niet meer zo sterk interesseert als vroeger, als kind.

Ik zag door het pure plezier en het raakt mijn ziel niet meer zoals vroeger.

Er komt een dag dat je niet langer zorgeloos kan zijn, zoals een kind, naïef, blind en afgeschermd voor de hardste realiteit.

Ik kon en wou niet anders dan ze in de ogen zien.

En er zelfs iets aan doen.

Ambitie tonen, een doel zoeken.

Het voelde als een breuklijn.

Als een inzicht.

Als het begin van een zoektocht naar een nieuwe balans, die ik na 16 jaar nog steeds niet gevonden heb.

Mijn vader zei kortaf;

'Er komt iemand zien naar iemand die zijn plicht vervuld.'

En toen pas raakte me het volle besef dat hij en zoveel anderen zichzelf opsluiten in hun eigen spreekwoordelijke donkere kerk en daar teruggetrokken en soms repetitief afzien om de kermis die erboven draait in stand te houden.

Dit is een hommage aan hen, aan opoffering van concentratie, aan het kalm en geconcentreerd vervullen van plichten...

Aan humane waarde, aan het schenken van onze energie die enorm waardevol en complex is, aan iets of aan anderen...

Aan de mensen die de fundamenten van onze samenleving onderhouden, zodat de zwakken en de blinden erop mogen en kunnen feesten.

Ik wil het inspireren van een besef om zichzelf nooit te lang in werk, in doorbijten, in depressie, in opbranden in een symbolisch lege en eenzame kerk door zich op te sluiten of te schuilen achter een zelfgeschreven bijbel met perfectionistische regels.

Kom buiten en ga af en toe naar je eigen kermis. Beperk je nooit tot slaaf van jezelf of anderen. Verruim uw visie door interactie met anderen en voel u nimmer een onzichtbaar tandwiel in de wereld, en waan u nooit in ziel vervangbaar, maar als bezieler van de realiteit zoals we die vandaag door uw interventies kennen.

Dit zijn de symbolische ogen van een verweerde ziel die zich opgeofferd heeft om werkelijk een betere wereld te schapen voor zichzelf en anderen.

En dat kan enkel door een evenwicht te vinden in links en rechts gedachtegoed om zo een visie te ontwikkelen. En dat gebeurt niet overnacht bij u of bij anderen. Enkel door tijd en leven kan een ziel bijleren.

Al ziet mijn vader en zag mijn grootvader dit nooit zelf in de spiegel, zoals hen, dragen velen als Atlas stil de wereld op hun schouders zonder ooit een trots besef.

Dit is de visie van rechtse ambitie en plicht en linkse solidariteit en recht, een visie en inzicht en dieptezicht dat enkel symbolisch kan worden gezien in de spiegel van de ziel.

Wie meer interesse heeft in de steeds wederkerende, historische en symbolische betekenis betreffende bevrijden van (destijds christelijke) slaven in het hoofdaltaar van onze Herentalse erfgoedparel Sint-Waldetrudiskerk... die vindt een deelse verduidelijking van zijn symbolische betekenis in onderstaande link...

https://www.topa-kempen.be/en/herentals/waldetrudis-herentals/beschrijving/koor/